Vrijblijvend energieadvies ontvangen op locatie? We komen gratis bij u langs voor een inspectie en kunnen hierbij direct een vrijblijvende offerte opstellen.
1-2-3 Zon&Energie
Specialist in Energieadvies
Terugverdientijd van uw zonnepanelen berekenen?
- Zonnepanelen installeren?
- A-Kwaliteit zonnepanelen
- Beste opbrengstgarantie
- Het juiste energiecontract
- Vakkundige montage
- Vrijblijvende offerte op maat
Klanten beoordelen ons met 5 uit 5.
Gebaseerd op 75 Google Reviews.
Terugverdientijd van uw zonnepanelen berekenen?
Onze voordelen
Waarom 1-2-3Zon&Energie
Bij 1-2-3 Zon&Energie zijn we bekend met de beste merken op het gebied van zonnepanelen en thuisbatterijen. Door onze jarenlange ervaring op het gebied van Energieadvies kunnen wij je volledig adviseren in de beste keuze voor je zonnestroomsysteem, energieleverancier en thuisbatterijen. Wij geven persoonlijk advies en rekenen graag voor je uit welke energieleverancier voor jou het beste aansluit op jouw specifieke thuissituatie. Geen valse beloftes op snelle terugverdientijden maar een volledig transparant advies op de beste producten passend bij jouw specifieke project.
U bent bij ons verzekerd van:
- Hoge klanttevredenheid
- A-kwaliteit producten
- Eigen gecertificeerde installateurs
- Het juiste energieadvies
- Officieel opleverdocument na installatie
- Betalen na installatie en 100% tevredenheid


Hoe werkt een thuisbatterij?
Thuisbatterijen in het kort
Overdag, wanneer uw zonnepanelen meer energie produceren dan u verbruikt, slaat de thuisbatterij deze overtollige energie op in plaats van deze terug te leveren aan het net. Deze opgeslagen groene energie kunt u door de thuisbatterij gebruiken wanneer u wilt. Zo bent u minder afhankelijk van het energienet en wordt uw eigen opgewekte energie niet teruggeleverd. Maximaliseer energiebesparing door een thuisbatterij te kopen.
Contracten en Bedrijfsmodi
Energiecontract en bedrijfsmodus
Naast de keuze voor een thuisbatterij, zul je ook een keuze moeten maken voor een type energiecontract en een bedrijfsmodus/-strategie. Er zijn 3 soorten energiecontracten: vast, variabel en dynamisch. Bij de eerste 2 leg je de tarieven voor een bepaalde periode vast, bij een dynamisch energiecontract niet.
Dynamisch contract
Bij een dynamisch contract variëren de stroomprijzen per uur. Als de stroomprijzen dus stijgen of dalen, dan gaan de dynamische prijzen direct mee. In de meeste situaties is dynamisch de voordeligste variant omdat de energieleverancier geen risico-opslag in de prijs rekent. Bovendien kun je door slim stroom te gebruiken, extra besparen: door bv. de wasmachine, vaatwasser of autolader in te schakelen als de prijzen laag zijn. En natuurlijk, in het geval van een thuisbatterij, door te laden bij lage prijzen. Belangrijk:
✅ Je krijgt de BTW op de aanschaf van de thuisbatterij alleen terug als je kiest voor een dynamisch energiecontract.
✅ Bij een dynamisch contract betaal je geen terugleverboete voor het terugleveren van stroom aan het net.

Bedrijfsmodus Thuisbatterij
Als je kiest voor een dynamisch contract zijn er verschillende manieren hoe je de thuisbatterij kunt laten werken. Het Energy Management System (EMS) van de batterij zal dat aansturen volgens de door jou gekozen bedrijfsmodus of -strategie. De belangrijkste strategieën zijn:
Zelfconsumptie
Bij deze optie wordt de thuisbatterij geladen met zonnestroom. Of, als er te weinig zon is, geladen met stroom van het net dat wordt ingekocht op momenten dat de prijs laag is. Er wordt niet vanuit de batterij aan het net terug geleverd. Zelfconsumptie wordt met name interessant als in 2027 de saldering wordt afgeschaft omdat de vergoeding voor terug geleverde stroom dan laag zal worden.
De Day-ahead markt (EPEX)
Zoals geschreven fluctueren de prijzen bij een dynamisch contract gedurende de dag. De uurprijzen voor de volgende dag worden om 15:00 uur ’s middags de dag ervoor bekend gemaakt. Door te laden uit het net als de prijs laag is, en te ontladen aan het net als de prijs hoog is, kun je geld verdienen. Hoeveel is afhankelijk van het verschil tussen de laagste prijs op een dag en de hoogste prijs (later) die dag. Dit noemen we de spread.
De onbalansmarkt
Op de onbalansmarkt kun je verdienen doordat je onverwachte pieken (tekorten of overschotten) opvangt met je thuisbatterij. Omdat deze pieken ongewenst zijn word je hiervoor beloond met een vergoeding. Door de batterijmodus op onbalans in te stellen kun je hiermee maandelijks nog meer financieel voordeel behalen. Wij werken hiervoor samen met energieleverancier FrankEnergie.
Vanaf 2027 zal de salderingswet worden opgeheven en zal een thuisbatterij op zelfconsumptie waarschijnlijk het beste rendement opleveren. Voor nu is een thuisbatterij nog goed terug te verdienen d.m.v. de Day-ahead markt en de onbalansmarkt.
Garantie en aantal laadcycli
De productgarantie op een thuisbatterij is bij de meeste merken tussen de 5 en 10 jaar. Daarbij garandeert de fabrikant meestal een minimumaantal laadcycli, bijvoorbeeld 6.000 cycli en 10 jaar garantie. Dit komt neer op ongeveer 6.000 cycli/3.650 dagen = 1,6 cycli per dag. Tijdens elke cyclus gaat er een klein beetje opslagcapaciteit verloren. Na de 6.000 cycli werkt de batterij nog wel, maar zal de opslagcapaciteit zijn afgenomen tot ongeveer 80%. Je batterij gaat hierna dus nog vele jaren mee.
Energieopslag en thuisbatterijen
Sla uw eigen energie op
- btw-teruggave test
doe de btw-teruggave test
Btw-teruggave thuisbatterij
Kan ik de BTW op thuisbatterijen terugvragen?
Iedereen die met de batterij energie gunstig inkoopt en duurder verkoopt kan in principe de btw op de aanschaf van de thuisbatterij terugvragen. 1-2-3 Zon&Energie werkt samen met De Centrale, die de btw-teruggave volledig voor u verzorgt. Weten of- en hoe u de BTW op batterijopslag kan terugkrijgen? Doe de btw-teruggave test!
Wat vinden onze klanten?
Based on 88+ Google Reviews.
Uw zonnestroom adviseur
De beste keuze voor uw zonnestroom systeem

Veelgestelde vragen
Vragen over zon en energie?
Sinds 2013 zijn wij actief in de Solarbranche en bekend met de beste merken op het gebied van zonnepanelen en omvormers. Hierdoor kunnen wij u goed adviseren welk zonnestroomsysteem het beste bij uw specifieke situatie past. Tevens zijn wij in bezit van een gedegen energiekennis en verschillende certificaten op gebied van het aansluiten, inspecteren en opleveren van zonnestroomsystemen. Hierdoor kunnen wij u volledig adviseren in de beste keuze voor uw zonnestroomsysteem, energieleverancier en de eventuele terugleververgoedingen. Omdat in 2027 de wetgeving voor salderen wijzigt, adviseren wij u nu al voor de keuze van producten die straks naadloos kunnen worden aangesloten op de toekomstige accu opslagsystemen.
Wij werken met software- en intekenprogramma’s van de TU Delft. Zo krijgt u een advies op maat met een zeer nauwkeurige opbrengstberekening.
Ja, wij bieden uitgebreide garanties op zowel de zonnepanelen als de installatie. Onze zonnepanelen hebben doorgaans een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie totwel 25-30 jaar. De installatie wordt uitgevoerd door gecertificeerde monteurs en is gedekt door een installatiegarantie van 5 jaar.
U kunt eenvoudig een vrijblijvende offerte aanvragen door ons te bellen, een e-mail te sturen of het contactformulier op onze website in te vullen. Wij komen vrijblijvend bij u langs voor een inspectie. Hierbij zal direct een offerte op locatie worden opgesteld. Zo worden direct uw specifieke wensen besproken en de juiste producten gekozen voor uw situatie.
Ja, wij bieden ondersteuning bij het aanvragen van subsidies en andere financiële regelingen. Onze experts zijn goed op de hoogte van de actuele subsidiemogelijkheden en helpen u graag om maximaal voordeel te halen uit uw investering in zonne-energie. We kunnen u volledig adviseren in de beste keuze voor uw zonnestroomsysteem, energieleverancier en de eventuele terugleververgoedingen. 1-2-3 Zon&Energie verzorgt voor haar klanten ook eventuele mogelijkheden voor een zogenaamde “Groene Lening”. Wij zien tegenwoordig veel aanbieders die “Lease” of “Huur” van zonnepaneleninstallaties aanbieden. Pas Op! Dit blijken achteraf vaak toch duurdere alternatieven waarbij u zelf d.m.v. een 10- tot 15 jarige lening eigenlijk meer betaald dan een systeem waarop u zelf een duurzame lening afsluit. Laat u dus vooraf goed adviseren!
Zonnepanelen werken ook bij bewolkt weer en produceren energie zolang er daglicht is. Moderne zonnepanelen zijn zeer efficiënt en kunnen zelfs bij lage lichtomstandigheden stroom opwekken. Bovendien kunt u overtollige energie opslaan in batterijen. Een opslagsysteem maakt het mogelijk om zonnestroom te gebruiken ook als er geen zon is. Een direct gevolg is dat uw eigen opbrengsten worden gemaximaliseerd. ’s Avonds, wanneer u thuiskomt en u wil koken en een wasmachine wil laten draaien, gebruikt u die stroom. Bovendien is een batterij ook de ideale oplossing voor noodstroomvoorziening. Is er een stroomonderbreking? Dan kunt u gewoon verder met uw bezigheden, dankzij uw batterij. Op die manier tilt u uw PV-installatie naar een hoger niveau en wordt u écht zelfvoorzienend.
Onze partners en merken









