Zonnepanelen grondstoffen fors duurder

Stijgende kosten voor grondstoffen en transport maken de installatie van zonnepanelen voor het eerst prijziger.

De markt voor zonnepanelen beleeft stormachtige tijden. Net nu overheden wereldwijd hernieuwbare energieprojecten steunen in de strijd tegen de klimaatverandering lopen de levertermijnen voor zonnepanelen op tot drie maanden en zitten de prijzen stevig in de lift.

De prijzen zullen in oktober 15 à 20 procent hoger liggen dan begin dit jaar.

1-2-3 Zon&Energie ziet de prijzen sinds een drietal weken stijgen. ‘De zonnepanelen zijn plots 12 tot 15 procent duurder
geworden. ‘Maar ook de kosten voor de draagconstructie en het koper voor de bekabeling zijn flink gestegen.

Meerdere factoren verklaren de stevige prijsstijgingen. Het transport van containers uit Azië is fors duurder geworden. ‘Eind 2019 betaalden we 2.500 euro voor een container. Vandaag is dat 11.000 tot 12.000 euro. ‘En de prijzen blijven stijgen. De kostprijs van een zonnepaneel is grotendeels afhankelijk van het metaal voor het kader, het glas en het silicium. Deze drie grondstoffen worden duurder.

Daarnaast worden zo goed als alle grondstoffen voor de bouwsector duurder door de hoge vraag en de trage heropstart van sommige fabrieken na de coronacrisis.
‘De kostprijs van een zonnepaneel is grotendeels afhankelijk van het metaal voor het kader, het glas en het silicium.

Bovendien is Europa voor zonnepanelen volledig afhankelijk van producenten in Azië. Eind 2018 schafte de Europese Unie de importtaksen op Chinese zonnepanelen af na tegenmaatregelen van de Chinese regering, waardoor er vandaag amper productie in Europa is.

Offertes

Maar ook in Azië is de vraag naar zonne-energie enorm. De Chinese overheden werken aan gigantische projecten met zonnepaneleninstallaties om de CO₂-uitstoot terug te dringen. Daardoor is een groot deel van de productie voor lokaal gebruik bestemd.

Bron: tijd.be

Geef een reactie