Prijs transport container zonnepanelen van China naar Rotterdam stabiel, kosten transport naar Amerika exploderen

De prijs voor het transport van een container met zonnepanelen van China naar Rotterdam is deze week maar 7 Amerikaanse dollar duurder geworden. Op routes van China naar Amerika exploderen de prijzen echter.

Maritiem marktonderzoeksbureau Drewry meldt dat de prijzen voor het transport van een 40-voets-container op de routes naar Amerika deze week 7 procent zijn gestegen. De kosten voor het versturen van een container van Shanghai naar New York namen toe van 15.124 naar 16.138 Amerikaanse dollar en op de route van Shanghai naar Los Angeles van 11.569 naar 12.424 Amerikaanse dollar.

World Container-Index
Door deze prijsstijgingen steeg ook de World Container-Index (WCI) voor de 22e week op rij. Dat is een samenstelling van containervrachttarieven op 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië.

De WCI steeg deze week met 2,9 procent met 291 Amerikaanse dollar tot een recordniveau van 10.374,64 Amerikaanse dollar voor een 40-voets-container. 

Prijsontwikkeling 2021
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling in 2021 van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam. De analisten van Drewry verwachten dat de containertarieven de komende week verder zullen stijgen, maar wel gestaag.

Tientallen dollars per zonnepaneel
De prijzen voor transport naar Rotterdam zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis al met meer dan 12.000 Amerikaanse dollar gestegen, want aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container uit China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Voor grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds vorig jaar februari in sommige gevallen– afhankelijk van het formaat zonnepanelen – al met 20 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen. Bron: www.solarmagazine.nl

Geef een reactie