Nederlanders hebben meer zorgen over klimaatverandering dan over coronavirus

Nederlanders hebben meer zorgen over klimaatverandering dan over coronavirus

Nederlanders hebben meer zorgen over klimaatverandering dan over het coronavirus. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek dat energiebedrijf Vattenfall heeft gepresenteerd.

Ondanks de coronacrisis die de wereld in haar greep houdt, wordt klimaatverandering in Europa nog steeds gezien als het grootste probleem waarmee mensen worden geconfronteerd.

Het nieuwe onderzoek is het vervolg op een rapport van Vattenfall uit december 2019. Hierin werden meningen over de discussie rondom klimaatverandering onderzocht. Uit het eerste onderzoek bleek ook al dat klimaatverandering als het meest urgente probleem in de wereld wordt beschouwd – groter dan andere mondiale problemen zoals armoede, oorlogen en conflicten, of economische recessies.

Epidemieën
Nederland was daarop een uitzondering; in december 2019 beschouwden Nederlanders ‘oorlog en conflict’ nog als het belangrijkste probleem. Het vervolgonderzoek, dat Vattenfall in juni 2020 uitvoerde, was bedoeld om na te gaan of en hoe de opvattingen over klimaatverandering zijn veranderd tijdens deze wereldwijde coronacrisis.

Terwijl bezorgdheid over epidemieën en de economische recessie sterk is toegenomen, geeft bijna een derde (28 procent) van de mensen in Zweden, Duitsland, Nederland, Denemarken, Finland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk aan dat zij klimaatverandering vandaag de dag als het meest urgente mondiale probleem zien. Maar liefst 69 procent van de mensen omschrijft zichzelf als ‘heel’ of ‘heel erg’ bezorgd over klimaatverandering.

Nederlanders willen klimaatmaatregelen
Opvallend is volgens Vattenfall dat minder Nederlanders ‘oorlog en conflict’ als het grootste probleem beschouwen in juni 2020; 17 procent in plaats van 26 procent. In plaats daarvan ziet het grootste deel van de respondenten (23 procent) klimaatverandering nu als het meest urgente vraagstuk. Ook zijn Nederlanders zich meer zorgen gaan maken over epidemieën, 19 procent in plaats van 7 procent, en een economische recessie; 14 procent in plaats van 6 procent.

Uit de resultaten blijkt ook dat de meeste respondenten – te weten 57 procent – vinden dat de hoogste prioriteit moet worden gegeven aan het voortzetten of uitbreiden van de maatregelen voor klimaatverandering wanneer het gaat om de lopende discussies over het financieel herstel van Europa.

Geef een reactie