Kosten transport container zonnepanelen uit China in 1 week met 500 dollar gedaald

De kosten voor het transport van een container met zonnepanelen van het Chinese Shanghai naar de haven van Rotterdam zijn in 1 week tijd met bijna 500 Amerikaanse dollar gedaald; een daling van 3 procent.

Het is de grootste prijsdaling sinds afgelopen maart, toen de transportprijs aan het begin van de maand daalde van 8.188 naar 7.476 Amerikaanse dollar. En prijsdaling of niet, de prijs voor het transport van een container uit China naar Rotterdam is nog altijd 543 procent hoger dan 1 jaar geleden. Tegelijkertijd verwacht maritiem marktonderzoeksbureau Drewry dat de prijzen de komende weken stabiel blijven of licht zullen dalen. 

Prijzen stijgen weer op sommige routes
Ook de World Container Index (WCI) – een samenstelling van containervrachttarieven op 8 belangrijke routes van en naar de Verenigde Staten, Europa en Azië – is weer gedaald en dat is inmiddels al de vijfde week op rij. 

Afgelopen week heeft een daling van 2 procent plaatsgevonden van 9.865,14 naar 9.669,47 Amerikaanse dollar. Dat is wel nog altijd 276 procent hoger dan een jaar eerder. Op sommige handelsroutes zijn de prijsdalingen van afgelopen week omgezet in prijsstijgingen. Op de handelsroute Rotterdam-Shanghai heeft een stijging van 7 Amerikaanse dollar plaatsgevonden en op de route Los Angeles-Shanghai een stijging van 8 Amerikaanse dollar. 

Prijsontwikkeling 2021
Onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling in 2021 van het transport van een container van 40 voet van Shanghai naar Rotterdam.

Tientallen dollars per zonnepaneel
De prijzen voor transport naar Rotterdam zijn sinds het uitbreken van de coronacrisis al met meer dan 12.000 Amerikaanse dollar gestegen, want aan het begin van 2020 schommelde de prijs voor het transport van een 40-voets-container van China naar Nederland tussen de 1.500 en 2.000 Amerikaanse dollar.

Per container van 40 voet vervoeren Chinese fabrikanten zo’n 800 tot 900 zonnepanelen. Voor grootformaatzonnepanelen met hogere vermogens gaan er zelfs maar zo’n 600 tot 700 zonnepanelen in een container. Daarmee zijn de transportkosten voor een zonnepaneel sinds vorig jaar februari in sommige gevallen met ruim 20 Amerikaanse dollar per zonnepaneel gestegen.

Bron: solarmagazine.nl

Geef een reactie