LONGi Solar verkocht in 2020 meeste zonnepanelen, JinkoSolar en JA Solar completeren top 3

Fabrikanten kampen met groeiend tekort aan glas voor zonnepanelen

Chinese fabrikanten van zonnepanelen kampen met een groeiend tekort aan glas. Hierdoor bestaat het risico dat de zonnepaneelproducenten in het vierde kwartaal niet aan de vraag kunnen voldoen.

Afgelopen zomer steeg de prijs van glas voor zonnepanelen. Dit als direct gevolg van de snelgroeiende vraag naar glas die voortkomt uit de opmars van grootformaat zonnepanelen en bifaciale zonnepanelen. In verschillende delen van de productieketen wordt het tekort aan glas volgens marktonderzoeksbureau PV InfoLink momenteel gevoeld.

Silicium goedkoper
Vanwege het midherfstfestival – ook wel bekend als het Chinees Maanfeest – was een groot gedeelte van de Chinese bevolking afgelopen week op vakantie, maar de siliciumfabrieken hebben volgens de analisten van PV InfoLink op volle toeren doorgedraaid.

Fabrikanten van polykristallijn silicium zouden daarbij gestart zijn met het verlagen van prijzen. Dit wordt gevoed door de druk vanuit waferfabrikanten om silicium goedkoper te maken, maar ook vanuit de wetenschap dat het aanbod van silicium in het vierde kwartaal zal aantrekken. De prijzen van wafers laten daarentegen een stabiele prijs zien – onder meer voor wafers met de formaten G1 en M6 – omdat vraag en aanbod volgens de analisten in balans zijn.

Vraagverschuiving bij zonnecellen
PV InfoLink stelt te verwachten dat de prijzen van zonnecellen zich stabiliseren. Fabrikanten stappen ondertussen meer en meer over op het produceren van zonnecellen met een groter formaat. Door het tekort aan zonnecellen gebaseerd op M6-wafers zagen sommige zonnepaneelfabrikanten zich daarbij genoodzaakt om deze maand zonnecellen gebaseerd op G1-wafers te kopen.

De vraag naar polykristallijne zonnecellen neemt daarbij volgens de analisten steeds verder af. Door de opmars van monokristallijne zonnecellen en de snellere kostprijsverlaging van deze technologie zouden meerdere fabrikanten overwegen om hun productielijnen voor polykristallijne zonnecellen tegen het einde van het kalenderjaar te sluiten.

Bifacial rukt op
PV InfoLink stelt dat Chinese fabrikanten in het vierde kwartaal een groot volume aan zonnepanelen verzenden naar hun klanten waarbij het aandeel bifaciale zonnepanelen snel groeit. Hierdoor is het tekort aan glas toegenomen en zijn de glasprijzen in sommige gevallen met meer dan 35 procent gestegen.

De tekorten zijn volgens de analisten bij sommige zonnepaneelfabrikanten al zo hoog opgelopen, dat zij de bezettingsgraad van hun productielijnen hebben verlaagd. Door de sterke vraag naar zonnepanelen zal het glastekort minimaal tot het einde van het kalenderjaar aanhouden.

Bron: Solarmagazine.nl Edwin van GastelMarco de Jonge Baas

Geef een reactie